Ismét nőtt az építőipari termelés

Októberben 20,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, ami július óta a legnagyobb ütem. Szeptemberhez mérten az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 3,2 százalékkal nőtt – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első tíz hónapjában 27 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2018-ban 21,3 százalékkal nőtt az építőipar termelése változatlan áron számolva.

Októberben az épületek építése 18,8 százalékkal, az egyéb építményeké 22,3 százalékkal nőtt éves összevetésben. Az épületeknél a lakó-, a kulturális és az ipari épületek építése, a mélyépítési területen az út- és vasútfejlesztési munkák eredményezték a növekedést, közölte a KSH.

Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 4,2 százalékkal, az egyéb építmények építésében 24,9 százalékkal nőtt. A speciális szaképítés termelése 28,5 százalékkal emelkedett tavaly októberhez viszonyítva.

Az építőipari vállalkozások októberben megkötött új szerződéseinek állománya 2,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a magasépítési szerződések 2,8 százalékkal csökkentek, az új mélyépítési szerződések 8,5 százalékkal nőttek. Az október végi teljes szerződésállomány 10,1 százalékkal elmaradt a tavalyitól. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 40,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké pedig 21,7 százalékkal csökkent.

Forrás: MTI