Új Duna-híd épül

Letették a Kalocsa-Paks Duna-híd alapkövét, az új Duna-hídnak köszönhetően Kalocsa és az M6-os autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő hozzávetőlegesen 15 percre csökken.

A 2024 nyarára elkészülő Kalocsa-Paks új Duna-híd, a 20. híd lesz a Duna magyarországi szakaszán – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF).

A kivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végzi. A Kalocsa-Paks új Duna-híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat kivitelezésének összértéke 92 milliárd forint. Az 512-es főút 7-es kilométerszelvénye után a Duna felett egy új, 2×1 sávos, a kétoldali hullámtéri résszel együtt összesen 946,2 méter hosszúságú, 10 támaszú híd épül.

Közleményük szerint jelenleg a hídépítési munkák előkészítése zajlik a parton (területelőkészítés, fakivágás és bejáróút építés). Április elején megkezdődött a próbacölöpözés. A mederhíd próbacölöpök próbaterhelése lezajlott, mellyel párhuzamosan a szárazföldi próbacölöp elkészült az 1. hídfőnél és az előkészületeket követően kicsit később, amint az időjárási körülmények megengedték, megtörtént a 10. hídfőnél tervezett próbacölöp fúrása is. A beruházáshoz 22,5 kilométer új nyomvonalú útépítés is kapcsolódik.

Az 512-es főút Kalocsa és Dunaszentgyörgy közötti, 11,5 km hosszú, 2×1 sávos új szakasza az 51-es főutat köti össze a 6-os főúttal és az M6-os autópályával. Az út nyomvonala Pakstól délre keresztezi a Dunát. Körforgalom épül a Paksot Gerjennel összekötő, újonnan megépülő út keresztezésénél, a Dunaszentgyörgyöt Faddon át Tolnával összekötő út keresztezésénél, valamint a 6-os főút Paks és Szekszárd közötti szakaszának keresztezésénél. A projektszakaszon három híd épül: két vasbeton kerethíd az 512-es főúton és az új Duna-híd Kalocsa és Paks között.

A beruházások része kerékpárút-szakaszok és az ingatlanok megközelítését szolgáló szervízutak, földutak kiépítése.

Forrás: NIF/MTI/