Tovább nőtt a budapesti ingatlanok négyzetméterára

Tavaly a fővárosban értékesített ingatlanok átlagos négyzetméterára minden lakástípusnál emelkedett – közölte az Otthon Centrum.

Tavaly Budapesten a téglalakások 6,4 százalékkal, a panelek 9,5 százalékkal, a használt házak pedig 13,3 százalékkal lettek drágábbak 2020-hoz képest – ismertette Soóki-Tóth Gábor, a cég elemzési vezetője a közleményben.

A téglalakásoknál a legnagyobb, 18 százalékos áremelkedést a XII. és a XVII. kerületben mérték, amelyet a XI. kerület 15,7 százalékos árnövekedéssel követett.

A használt téglalakások átlagos négyzetméterára 784 ezer forint volt 2021-ben. Továbbra is az V. kerület a legdrágább, ahol az átlagár négyzetméterenként kicsivel meghaladta az egymillió forintot.    Az ilyen típusú használt ingatlanok fajlagos átlagára Buda többi (III. és XI.) kerületében 800-900 ezer forint, a belváros többi kerületében pedig 600-800 ezer forint volt.

Az adatok alapján a panel ingatlanok átlagos négyzetméterára 9,5 százalékkal, 572 ezer forintra emelkedett tavaly. A budai kerületekben (III., XI., XXII.) az átlagnál magasabb, 15 százalék körüli emelkedést mértek.

 A legdrágábban, átlagosan 718 ezer forintos négyzetméteráron a XI. kerületben lehetett panelt venni, ezt Angyalföld követte 654 ezer forinttal. A többi városrészben 500-600 ezer forint között alakultak a négyzetméterárak.

A fővárosban a használt házak ára 13,3 százalékkal emelkedett tavaly, az átlagos négyzetméterár így 540 ezer forintra nőtt. Megjegyezték, hogy bár az egy négyzetméterre vetített ár ennél a típusnál a legkedvezőbb, ez azonban annyiban megtévesztő, hogy a vételárat tekintve továbbra is ez a legdrágább használt lakástípus, hiszen a házak átlagos alapterülete jóval nagyobb, mint a lakásoké.

Forrás: Otthon Centrum/MTI