Újabb fontos momentumhoz ért a Lánchíd felújítása

Elkészült a Lánchíd pesti pilonját körülölelő állványzat, a budainál pedig már javában dolgoznak az állványépítők, és ennek köszönhetően elkezdődhetnek a jelentősebb helyszíni kőmunkák az átkelő tartószerkezeti elemein – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Tájékoztatásuk szerint az állványszerkezetek lehetővé teszik a Lánchíd pilonjainak teljes körű megközelítését. Erre azért van szükség, hogy a szakemberek a két kapuzaton elvégezhessék az összesen mintegy 4400 négyzetméter gránit- és mészkőfelület állapotfelmérését, tisztítását, valamint a készülő hibatérképen megjelölt részek javítását.

A pilonokon lévő 52 darab nagyobb díszöntvényt és 120 kis rozettát leszerelik. A kapuzatokat ékesítő négy oroszlánfejen, továbbá a címereken a helyszínen dolgoznak majd a kőfaragók. Munkájukat restaurátorok és műemlékvédelmi szakemberek irányítják, illetve felügyelik – olvasható a közleményben.

Újabb fontos momentumhoz ért a Lánchíd felújítása
Tavasszal a koronasaru-termekben is elkezdődnek a felújítási munkák . Forrás: BKK

A BKK közölte, tavasszal a pilonok tetején lévő koronasaru-termekben is elkezdődnek a felújítási munkák. A koronasaru olyan mérnöki szerkezet, amely biztosítja a két láncsor láncszakaszainak összekapcsolását és átvezetését a pilonokon. Lehetővé teszi, hogy a láncok a hőmérséklet vagy a terhelés hatására – a pilontól függetlenül – hosszirányban akár több centimétert is mozoghassanak – emelték ki.

Újabb fontos momentumhoz ért a Lánchíd felújítása.
A rozettákat hamarosan leszerelik. Forrás: BKK

Közleményük szerint a koronasaru-helyiségeket már kitakarították. A projekt során a koronasaruk és az utolsó fenti láncszemek korrózióvédelme mellett helyreállítják a betonfelületeket.  Felújítják a belső lépcsőket, továbbá kicserélik a díszkivilágítást és a kapuzatok tetején lévő bádogelemeket, valamint új zuhanásgátló rendszert építenek ki – sorolták.

A BKK közölte, a Lánchíd felújítása továbbra is ütemterv szerint halad a munkaterületen, valamint a gyártócsarnokokban és a műhelyekben is.

A híd korszerűsítése a tervek szerint 2023-ig tart, de az útpálya már év végén elkészül – írták.

Forrás: MTI/BKK/Fotók: BKK Facebook