Jelentősen drágultak a vidéki ingatlanok

A kisebb településeken a koronavírus-járvány gazdasági hatásai ellenére felpörgött az ingatlanpiac: a vidéki településeken tavaly az év első kilenc hónapjában 9,5 százalékkal, 25 ezerre nőtt az eladott lakások száma – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a Duna House.

Benedikt Károlyt, a cég PR- és elemzési vezetője elmondta: a kisebb, vidéki települések lakáspiacát kevésbé érintette a koronavírusjárvány, sőt, inkább felpörgette azt. A nagyvárosi lakásokban ragadt emberek, családok ugyanis szabadságra vágytak a bezártság idején, így elsősorban kertkapcsolatos házakat, vagy legalább erkéllyel, terasszal rendelkező lakásokat kerestek új otthonuknak.

Ennek következtében átlag feletti ütemben drágultak a vidéki ingatlanok tavaly január és szeptember között, 2020 azonos időszakához viszonyítva. A megyeszékhelyeken például 8 százalékos is lehetett az áremelkedés mértéke egy használt lakásnál, így megközelítve a 23 millió forintos átlagárat – tette hozzá.

Arra is rámutattak, hogy a pandémia gazdasági hatásainak legnagyobb vesztese Budapest volt.

A KSH adatai szerint csaknem 17 ezer lakást értékesítettek a fővárosban, a tavalyi év első három negyedévében. Ez a mennyiség ugyan harmadával több, mint 2020-ban, de még mindig jelentősen elmarad a 2015-2018 között jellemző szinttől.

Az egyre aktívabb befektetői aktivitás és az idegenforgalom fokozatos helyreállása miatt a Duna House idén a fővárosi ingatlanpiac további erősödését várja,.

Közölték: a lakáseladások száma mellett a lakásárak is nőttek: a paneleknél 11 százalékos drágulást követően 32,7 millió forintra, a téglalakásoknál pedig 10 százalékkal, 50,5 millió forintra emelkedett éves szinten a fővárosi ingatlanok átlagára az ingatlanközvetítő adatai alapján.

Forrás: MTI/Duna House