Négy tízemeletes egymáson – és ez még csak egy turbinalapát

Párhuzamosan a világ szélsebesen emelkedő energiaigényével, a megújuló energiaforrások kiaknázása iránt is rohamosan nő a kereslet – nem csoda, hogy a szélerőművek is egyre nagyobbak lesznek, ezzel azonban az építésükhöz alkalmazott technológiáknak is okvetlenül lépést kell tartaniuk.

Európában a Sany márkanevével leginkább a korrekt minőséget kedvező árral kombináló munkagépek révén ismerkedhettünk meg az utóbbi években. Nemrég például arról számolhattunk be a Grund magazin hasábjain, hogy a feltörekvő gyártó konténerrakodói álltak munkába Csepelen. Azonban a kínai óriásvállalat portfóliója ennél jóval sokrétűbb, melynek ékes példájaként a szélturbinákra szakosodott Sany Renewable Energy nemrég meghökkentő méretű turbinalapátjaival került be a híradásokba. 131 méteres hosszukkal ugyanis a Belső-Mongólia tartományban előállított „madártollak” világrekordernek számítanak a szárazföldön telepített szélerőművek világában.

Ugyan alkalmazásának megvannak a maga korlátai és hátulütői (elég a tornyokhoz használt hatalmas mennyiségű betonra és annak karbonlábnyomára gondolni), pillanatnyilag a szélenergia számít az egyik legzöldebb energiaforrásnak, a gyártók pedig egymásra licitálva igyekeznek mind nagyobb turbinákkal előrukkolni, amik több áramot termelhetnek meg egyetlen fordulattal. Példának okáért a dán Vestas a közelmúltban leplezte le legújabb, tengeri szélfarmokhoz tervezett turbináját, ami 115 méteres lapátjaival 15 MW összteljesítményt tud felmutatni.

A teljes cikk itt olvasható: https://innovacio.grundonline.hu/negy-tizemeletes-egymason/